Hei :) du fant meg :D

Velkommen til Bedriftsbloggen min :)

mandag 16. april 2012

Destruktiv materialprøving

Uke 13 var vi på høgskolen (HIT) og fikk se hvordan man kan utføre forskjellige metoder for destruktiv materialprøving.

Her fikk vi først greier på hvordan vi tester strekkfastheten til et metall. Han som viste oss brukte et 10 mm rundtjern laget av jern. Han satt den fast i denne pressen og kjørte den sakte. Den tok altså å dro rundt jernet slik at det til slutt røk på midten. Den var koblet til en datamaskin som målte hvor mange kilo den dro med. Resultatet endte på 3,5 tonn! Bilde av målingen ser du under. Den første stedet hvor det brått forandrer seg er hvor den går over flytegrensa. Når den raser på slutten er hvor den går over bruddgrensa.

Ø10 sylindriske jern staven mens den er i maskinen.
Staven da den var brutt.


Analysen av sylinderens prøving.

Slagseighetsprøving

Neste maskin vi gikk over på var apparatet til slagseighetsprøving. Denne brukes ved å legge materialet i bunnen hvor da "hammerhode" vil fyke i mellom de to sidene slik at den treffer materialbiten og deler den omtrent i to. Bitene man bruker er standardiserte. Dette er for at det ikke skal bli feil resultater. 





Hardhetsprøving
Rockwell:
Hardhetsprøving ved rockwell prinsippet går ut på å ta et materiale som du skal teste og sette dette materialet fast i en maskin som presser forskjellige spisser ned i materialet. Da kan vi ut i fra hvor dypt hullet blir, gradene på hullet og putt resultatene inn i formler finne ut hvor hardt eller bløtt et materiale er.

Det er to former for rockwell prøving som er mest vanlig. Det er brinell og vickers. Brinell er den eldste formen og er en kuleformet spiss. Mens vickers er en slags diamantformet spiss.

Hardhetsprøving
Her brukte han en maskin som presset ned forskjellig typer spisser ned i materialet med et visst trykk. Når det er gjort kan en måle hvor dypt merket ble og hvor mange grader det ble på merket. Det er en del faktorer som må passes på slik at resultatet ikke blir feil. Som feks at du lager merket rett ved et eller flere merker. Dette er fordi materialet er svakere der.





1 kommentar: